Testy kníh
názov knihy: Diéta pri pálení záhy
Autor: Daniela Tůmová
Nakladateľstvo: Združenie MAC, spol. s.r.o.
Mesto: Praha
Rok vydania: 1999
Počet strán: 31
ISBN: 80-86015-46-7
Cena: 49-69 Kč
Anotácia
„Pálenie záhy sa v odbornej literatúre označuje ako pyróza. Ide o nepríjemnú pálivú až pálčivú bolesť za hrudnou kosťou, ktorá sa šíri od žalúdočnej krajiny smerom ku krku. Pyróza vzniká pri podráždení pažerákovej sliznice v dôsledku návratu kyslého žalúdočného obsahu do hornej zažívacej trubice.“ (citácia z knihy)
Naša recenzia
NA začiatku tejto útlej knižky autorka (lekárka) poskytuje informácie o pálení záhy. Informácie podáva formou najčastejších otázok, ktoré vás v súvislosti so záhou napadnú a na tieto otázky nasledovne vecne odpovedá. Odpovede sú zrozumiteľné a porozumie im každý. Ďalej nasleduje výčet potravín, ktoré má pacient trpiaci pálením záhy zakázané. Potom sú tu doporučené potraviny a možné technologické postupy prípravy potravy. Všetko je to v prehľadných tabuľkách. V ďalšej kapitole už začína samotný receptár, ktorý tvorí podstatnú časť knihy. Nájdete tu recepty na polievky, hlavné jedlá, sladké jedlá, malé studené jedlá a na šaláty. V závere je register, ktorý je zoradený, podľa základných použitých potravín. Kniha predstavuje receptár, ktorý uľahčí, vymýšľanie vhodných pokrmov tým, ktorí trpia pálením záhy. Kniha je malého formátu, nie je obsiahla a je veľmi praktická. Publikácia vyšla v edícii „Diéty pre najčastejšie choroby“ a okrem tejto knihy sa vám ešte môžu dostať rovnako štruktúrované ďalšie knihy s diétnymi opatreniami v prípade napr. zápchy, peptických vredov, hepatitídy, cirhózy, ischemickej choroby srdcovej, žlčníka, pakreasu, ľadvín, salmonelózy...
Poslední komentáře
Diskusie
Aké sú riziká ochorenia?
Aké sú riziká ochorenia?